Et værested uden vægge - Den Sociale Blomsterhave og Drysseriet

”På fortidens psykiatriske hospitaler, arbejdede de fattige i køkkenhaverne for at betale for opholdet, mens de rige læste og nørklede med sytøj. Her opdagede man at de fattige, som var i naturen og tilmed indgik i et arbejdsfællesskab, hurtigere blev raske.”

Sådan bliver vi fortalt, da Carlberg en torsdag eftermiddag er på vores månedlige studietur – denne gang til et ”udendørs værested”, som blomsterhaven italesættes som. Her har man taget ved lære af fortidens erfaringer og udnyttet potentialet af et arbejdsfællesskab i det fri.

Den lille blomsterhave ligger mellem Bispebjergs store, røde hospitalsbygninger. Her løber egern ihærdigt rundt om samler ind til vinterforrådet, humlebierne summer trindt om de mange blomster og et vennepar sidder og nyder roen i haven. Vi bliver vist rundt af drivkraften bag værestedet, Lars, som ivrigt fortæller om tankerne bag. Blomsterhaven er et socialt dagtilbud til socialt udsatte borgere. Det er kommunen, som visiterer borgerne til tilbuddet. I Den Sociale Blomsterhave er der højt til loftet. Mottoet lyder: ”Her må det godt gå langsomt”. Cafeen, billardbordet og tv-stuen er skiftet ud med drivhus, blomsterbed og redskabsskur. Vi slutter rundvisningen af i blomsterhavens nyeste afdeling, Drysseriet, hvor der dyrkes krydderurter til hospitalets køkken, som drysses på maden til de indlagte.

studietur_september-34.jpg
studietur_september-5.jpg

Billede for oven: Den Sociale Blomsterhave

Billede til venstre: Lars fortæller i Dysseriet

Vi ved efterhånden fra flere studier at jord under neglene og udendørs arbejde i naturen har en helende effekt på mennesker. Alligevel kan det være svært at sætte ord på, præcis hvilken betydning det har for brugerne af den sociale blomsterhave. Dog står det klart, at arbejdet med at få noget til at gro og samtidig se, at det gavner andre, giver værdi. Brugerne finder ro i at være i et meningsfuldt fællesskab. Et eksempel på dette er den såkaldte ’skærehave’ hvorfra brugerne kan lave blomsterbuketter. Buketterne gives derefter til de psykiatriske afdelinger med en lille hilsen fra den, der har lavet buketten. På denne måde kommer haven ikke kun værestedets brugere til gavn, men også hospitalets patienter.

Selvom Bispebjerg er et fint eksempel på, at man også fra psykiatriens start var bevidst om betydningen af en naturskøn beliggenhed, så vidner nutidens robotgræsslåmaskine på den golde plæne om, at et halvt århundredes rationalitetstænkning også her har kappet et vigtigt bånd mellem hospitalet og de naturskønne omgivelser. Men stille og roligt indtager Lars stadig mere af robottens domæne og placerer på nærmest guerilla-agtig vis blomster, urter, træer og siddemøbler i hjørnerne af de mange græsplæner mellem hospitalsbygningerne. Evidens for at det virker? Man kan bare gå en tur og ved selvsyn se, hvor både læger og sygeplejersker i hvide kitler og pårørende og patienter foretrækker at opholde sig.

studietur_september-43.jpg

INFO: Den sociale Blomsterhave og Drysseriet er en del af Offside; et aktivitets- og samværstilbud for psykisk sårbare. Det er organisationen WeShelter som står bag projektet, der udover de to afdelinger, også har et gartneri ved det midlertidige bosted for hjemløse Kollegiet. Her kan beboerne hjælper til i haven i et par timer, i bytte for et måltid mad i caféen. 

Forrige
Forrige

Rosenhaver eller skaterramper?

Næste
Næste

Små greb der gør stor forskel